Kheopspyramiden i Egypt

 

Mer om Egypt

Kheopspyramiden er det eneste gjenværende bygg av dem som opprinnelig ble ansett som "Verdes syv underverker". Den ble bygget rundt år 2560 før Kristus og er den største av pyramidene i Giza.

Giza med sine pyramider og sfinxen ligger like utenfor Kairo. Blant de ni pyramidene i Giza ruver Kheops gravmonument som den største og eldste. Opprinnelig var den 146,5 meter høy, men erosjon og mangler på toppen, har redusert den til 138,8 meter. I 3800 år var dette verdens høyeste menneskelagde konstruksjon. Se evt. kart over Giza.

Hele 2,3 millioner steinblokker gikk med til byggingen, og den totale vekten på pyramiden antas å være ufattelige 5,9 millioner tonn. Selv i dag undres vi over hvorden dette gigantiske prosjektet lot seg bygge.

Det var faraoen Kheops (også omtalt som Khufu) som bestilte byggverket til sin egen bortgang. Han var den andre faraoen under Egypts fjerede dynasti, og selv om kildene er usikre omkring lengden på hans maktperiode, mener man at han regjerte i årene fra 2589 - 2566 før Kristus. Byggingen av pyramiden - som måler 230 x 230 meter i areal - antas å ha tatt 14-20 år. Man regner med at over 100 000 arbeidere var engasjert i byggearbeidet.

I forbindelse med pyramiden ble det også bygget to tempel til ære for Kheops hvorav et av dem lå like ved pyramiden. Det ble også bygget tre mindre pyramider for Kheops hustruer. I dette store gravkomplekset ruver også Khafrepyramiden som den nest største pyramiden (bilde oppe til høyre).

Mer om Egypt

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Mira Pavlokovic og /Andrea De Stafani