Dronning Hatshepsuts tempel

Hatshepsuts tempel

 

Mer om Egypt

Veggmaleri i tempelet

Like vest for Luxor ligger Deir el Bahari - et tørt og kupert område med fjell og daler. Her skjules imidlertid noen av de største skattene fra oldtidens Egypt; deriblant tempelet til Hatshepsut.

Det går bilvei helt frem til det store gravområdet i Deir el Bahari. Blant flere tempelruiner i dalføret, fremstår dronning Hatshepsut sitt gravtempel (Djeser-Djeseru) som det mest imponerende og inntakte. Hatsepsut regjerte i årene 1479 - 1458 f.Kr. og tilhørte herskerne i det attende dynastiet. Hatshepsut er ansett som en av de mest fremgangsrike faraoene, og uten tvil den mest kjente av de kvinnelige. Hun tok over etter Thutmose II og ble etterfulgt av Thutmose III.

Hatshepsuts gravtempel ble tegnet av hennes arkitekt og nærmeste underordnede; Senemut. Se evt. flere bilder fra Hatshepsuts tempel.

Tempel - statuer

Gravtempelet fremstår med perfekt symetri. Tempelets navn, Djeser-Djeseru, betyr "den helligste av hellige" og er et monument både for tilbedelse og ære. Det er bygget inn mot en klippe og ruver 30 meter over bakkenivå. Tempelet er byttet på tre nivåer (terrasser). Her skal det ha vært hager, haller, porter og kapeller.

Hatshepsuts tempel

Selv om tempelet i dag ikke på noen måte fremstår som da det ble bygget, kan man lett forestille seg hvordan dette storslagne bygget en gang har tatt seg ut. I samme området ser man også restene etter det enda eldre tempele for Mentuhotep II og et tempel bygget av til Hatshepsuts etterfølger Thutmose III.

Statue i tempelet

Mer om Egypt

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Mira Pavlakovic, /Henk Beld, Lauri Koski og /Marty E. Jones