Abu Simbel tempel

 

Mer om Egypt

Templene i Abu Simbel ble hugget ut av fjellsiden for omlag 3300 år siden. Faraoen Ramses II lot bygge disse monumentene både for å vise makt og for å ære seg selv og sin dronning.

Abu Simbel er ingen stor plass, men den har fått sin egen flyplass takket være populariteten til templene. Det går også bussforbindelse til Aswan som ligger ca. 300 km. mot nordøst, mens grensen til Sudan ligger like i sør.

Navnet Abu Simbel kan være tatt fra en lokal gutt som viste vei for den sveitsiske orientalisten som startet arbeide med å avdekke de begravde templene i 1813. Da Aswandammen med innsjøen Nasser truet med å legge templene under vann, startet pengeinnsamlingen for å redde disse flotte byggverkene. Mellom 1964 og 1968 ble de to templene delt opp i store blokker (på 20-30 tonn). og flyttet til en lokalitet 65 meter høyrere og i trygg avstand fra Nilens stigende bredder.

Det største tempelet var tilegnet solguden Ra, Ptah og Amund. I tillegg hedrer Ramsess II seg selv via flere statuer. Tempelet ansees å være et av de vakreste i Egypt, og den imponerende fasaden består av fire 20 meter høye statuer av faraoen. Man mener at byggeperioden varte i 20 år (mellom 1284 og 1294 f.Kr.). De dekorerte rommene innvednig blir mendre jo lengre inn man kommer. 

Det noe mindre tempelet ble bygget til gudinnen Hathor og faraoens hustru Nefertari som pryder fasaden sammen med faraoen. Inskripsjoner hedrer Ramses II's seire. Hver dag besøker flere tusen turister tempelanlegget i Abu Simbel.

Mer om Egypt

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Mira Pavlakovic, /Henk Beld, Lauri Koski og /Marty E. Jones