Klima og vær i Egypt

 

Mer om Egypt

Hurghada by

Egypt ligger i Nordøst-Afrika, og er således i en meget gunstig sone for dem som ønsker et varmt og tørt klima det meste av året. Selv vinterstid kan man regne med norske sommertemperaturer i faraoenes land.

Med sine milde vintre kommer også meget varme somre. Man antar at klimaet har endret seg de siste 10000 årene, og at dagens Egypt tilbyr et mye tørrere klima enn det som en gang gjorde Egypt til en av de tidligste og største sivilisasjonene. I vår tid faller det minimalt med nedbør i det meste av Egypt, og man regner med at årsgjennomsnittet rundt Kairo ligger på bare 20 m.m. nedbør. Det vesle som kommer av nedbør faller som regn om høsten eller vinteren - og da helst i nord der Egypt møter Middelhavet.

Vinter i Egypt er noe annet enn norsk vinter. Selv i januar er det mulig å nyte standlivet og temperaturer +/- 20 grader langs Rødehavskysten. Været akkurat nå i Hurghada ser du nedenfor (Klikk på banneren for mer detaljert værvarsel):

Find more about Weather in Hurghada, EG
Click for weather forecast

Bildet nedenfor er tatt i Hurghada i januar. Lengre nord, som i Alexandria, er det mer uttrygt for regn i perioden desember - januar. 

Hurghada strand

Våren bringer høye temperaturer. Lavtrykk fra Middelhavet kan også gi enkelte regnbyger. Temperaturen stiger gradvis, og i juni er temperaturen over 30 grader i hele Egypt. Mens kystområdet i nord kan tilby Middelhavsklima. stiger gradestokken lengre sør i Egypt. Sommertemperaturer på over 40 grader og liten luftfuktighet er derfor ikke uvanlig. De mest populære ferieområdene (utenom de store severdighetene) ligger da derfor i kort avstand til et avkjølende bad i Rødehavet eller Middelhavet. Nedenfor ser du været akkurat nå i Sharm el Sheikh:

Find more about Weather in Sharm El Sheikh, EG
Click for weather forecast

Et værfenomen som ikke opptrer i Norge, er sandstormer som kan oppstå sent vinterstid og på våren. Varm luft fra ørkenen i vest (Sahara) skaper sterke vinder som fører ørkensand sørover og østover i landet. I innlandet (deriblant langs Nilen) er temeraturene hørere om sommeren og lavere om vinteren sammenlignet med kystområdene. Nedefor ser du været i Kairo akkurat nå.

Find more about Weather in Kairo, EG
Click for weather forecast

Mer om Egypt

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: Øyvind Tangen