Bilder fra Karnak tempel

Karnak toppbilde

Her følger et noen bilder fra Karnak tempel i Luxor i Egypt. Dette berømte tempelet har vært gjenstand for både bygging og riving i en kamp der herskere gjorde sitt for å sette spor etter sin storhet - og gjerne viske bort spor fra noen av sine forgjengere. Her er det liten avstand mellom dyrking av religion og dyrking av faraoer. Det sammensatte tempelet viser en utrolig byggekunst, og selv med dagens teknologi er det bare å beundre hva egypterne fikk utført lenge før vår egen tidsregning. Bildene nedenfor viser en klassisk rundtur i tempelet. 

Karnak tempel

Sfinkser i Karnak tempel

Inngangspartiet, som en gang lå ved Nilens bredder, lot de besøkende innta en imponerende promenade utsmykket med sfinkser på begge sider. Deretter møtes man av de mektige tempelmurene som fremdeles ruver bak sfinksene. I første forgård får man et mindre tempel på venstre side (bilde nedenfor), før en ny mur og port åpner seg ved en høyreist statue.

Forgård i Karnak tempel

Statue i Karnak tempel

Turen mellom de gigantiske tempelsyøylene lar oss reflektere over hva mennesker en gang har skapt, og hvilken betydling og påvirkning de egyptiske gudene hadde for folk og herskere. Selv i dag føler man ærefrykt når man entrer ruinene. Det er da ikke vanskelig å forestille seg at tempelkomplekset må ha vært et fantastisk skue i sin storhetstid. Store søyler og steinblokker er presist plassert. Dekorasjonene er forseggjorte, og man finner dem over alt.

Søyler i Karnak tempel

Søylegang i Karnak tempel

Relief i Karnak tempel

I dag aner vi bare litt av hva Karnak tempel en gang var. Gigantiske statuer, obelikser og søyler finnes i stort monn. På bildet helt nederst ser vi egyptiske arbeidere som tar seg en pause fra restaureringsarbeidet som fremdeles pågår.

obelixer i Karnak tempel

Restaurereing i Karnak tempel

Tilbake til Ferie i Egypt

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: Øyvind Tangen