Bilder fra Hatshepsuts tempel

Tempelfasade

Her følger et noen bilder fra den egyptiske dronningen Hatshepsuts tempel utenfor Luxor i Egypt. Dette er en av Egypts mest besøkte severdigheter, og dette gravtempelet vitner om en dronning med stor makt. Fra flere steder arrangeres det bussturer til tempelet; blant annet fra den kjente feriebyen Hurghada. Turistbussene stanser på en stor parkeringsplass i dalen, og derfra spaserer man det lille stykket inn til tempelet.

Hatshepsuts tempel

Etter hvert som man nermer seg tempelet, begynner man å forstå dimensjonene på dette byggverket. Om det er imponerende i våre dager, kan man bare forestille seg hvordan det så ut da det stod ferdig for omlag 3500 år siden. En utvendig rampe (beskyttet av guden Horus i falkeskikkelse) fører de besøkende opp til et nytt platå. Derfra går en ny rampe videre oppover og inn i tempelet. 

Hatshepsuts tempel

Inngang til Hatshepsuts tempel

Statuer langs Hatshepsuts tempel

Malerie og inskripsjoner finnes i rikt monn selv om mye av tempelets opprinnelige utsmykning er gått tapt.

Veggmaleri i Hatshepsuts tempel

En portal i Hatshepsuts tempel

Plasseringen av tempelet var ikke tilfeldig. Fronten peker mot Nilen og mot Karnak tempel i Luxor. Koblingen mellom faraoer (dronninger) og de egyptiske gudene var av stor betydning. Nederste bilde fra Hatshepsuts tempel viser utsikten mot det grønne beltet langs Nilen og Luxor i det fjerne.

.Utsikt fra Hatshepsuts tempel

 

Tilbake til Ferie i Egypt

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: Øyvind Tangen